Omlet na słodko
Omlety są doskonałą opcją na śniadanie. Nawet dla tych zapracowanych i spieszących się. Ich przygotowanie nie wymaga zbyt dużo czasu. Można też przygotować je dzień wcześniej, wrzucić do pojemnika, zabrać ze sobą, albo zjeść w domu na słodko, wytrawnie, tak jak lubimy. Dzisiaj gości u mnie omlet w wersji na słodko, z owocami. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, z którego korzystam bardzo często. Zmieniam czasem rodzaj mąki, dodaję inne przyprawy np.cynamon lub przyprawę do szarlotki i obowiązkowo owoce.
Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtko i mąkę. Wylewam masę na rozgrzaną patelnię spryskaną PAMem lub olejem kokosowym.
PRZEPIS
2 białka
1 żółtko
35g mąki orkiszowej
1 żółtko
35g mąki orkiszowej
Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtko i mąkę. Wylewam masę na rozgrzaną patelnię spryskaną PAMem lub olejem kokosowym.
Jak omlet trochę się zetnie, układam borówki/maliny.
Po chwili przewracam omlet na drugą stronę i jeszcze chwilę
smażę.
Smacznego !!!
Zachęcam do obserwowania mojego profilu na
3 komentarze
Muszę przestać tu wchodzić, bo od razu robię się głodna. I do tego jeszcze te owoce, pycha!
OdpowiedzUsuńPrzez ostatnie dni chorowania mój apetyt bardzo się zmniejszył. Jednak Ty podsyciłaś go skutecznie, bo pochłonęłabym takie pyszności!
OdpowiedzUsuńMniam muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuń