Chlebek bananowy
Dzisiaj kolejna propozycja na śniadania. Rewelacyjna
pod każdym względem. Nie dość, że smaczna, dość słodka dzięki obecności bananów
w przepisie, to fantastycznie zastępuje zwykły chleb, którego raczej na
redukcji unikamy. Robiłam kilka chlebków bananowych z różnymi proporcjami i
czasem też składnikami, ale właśnie ten podbił moje serce. Spróbujcie zrobić
chlebek bananowy. I koniecznie dajcie znać, czy wam smakował.
PRZEPIS na chlebek
bananowy:
✔ 2 banany
✔ 100 g mąki owsianej ( lub 50g mąki i 50g odżywki)
✔ 3 jajka ( 3 białka i 2 żółtka)
✔ 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
✔ 1-2 łyżeczki cynamonu
✔ 2 banany
✔ 100 g mąki owsianej ( lub 50g mąki i 50g odżywki)
✔ 3 jajka ( 3 białka i 2 żółtka)
✔ 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
✔ 1-2 łyżeczki cynamonu
Białka ubijamy na sztywno.
Banany blendujemy z pozostałymi składnikami.
Dodajemy białka. Mieszamy.
Wylewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35min, temperatura 180 stopni.
Foremka: dł. 18cm, wys. 6cm.
Zachęcam do obserwowania mojego profilu na
Kategorie:
Fit kuchnia
Fit śniadania
7 komentarze
Chlebek bananowy jadła w Staromiejskiej 13 w Katowicach, był pyszny. Chętnie wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, a przepis wydaje się interesujący. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńIle taki chlebek ma kalorii? :)
OdpowiedzUsuńCały chlebek ma około 740 kcal
UsuńCzy mąkę jaglaną można zastąpić pszenną pełnoziarnistą ?
OdpowiedzUsuńmąkę owsianą *
UsuńTak :)
Usuń