Chlebek bananowy



Dzisiaj kolejna propozycja na śniadania. Rewelacyjna pod każdym względem. Nie dość, że smaczna, dość słodka dzięki obecności bananów w przepisie, to fantastycznie zastępuje zwykły chleb, którego raczej na redukcji unikamy. Robiłam kilka chlebków bananowych z różnymi proporcjami i czasem też składnikami, ale właśnie ten podbił moje serce. Spróbujcie zrobić chlebek bananowy. I koniecznie dajcie znać, czy wam smakował.





PRZEPIS na chlebek bananowy:
2 banany
100 g mąki owsianej ( lub 50g mąki i 50g odżywki)
3 jajka ( 3 białka i 2 żółtka)
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
1-2 łyżeczki cynamonu


Białka ubijamy na sztywno.
Banany blendujemy z pozostałymi składnikami.
Dodajemy białka. Mieszamy.
Wylewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35min, temperatura 180 stopni.
Foremka: dł. 18cm, wys. 6cm.




 Zachęcam do obserwowania mojego profilu na  
♥︎♥︎  Instagramie
♥︎♥︎   Facebooku 

7 komentarze

  1. Chlebek bananowy jadła w Staromiejskiej 13 w Katowicach, był pyszny. Chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, a przepis wydaje się interesujący. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mąkę jaglaną można zastąpić pszenną pełnoziarnistą ?

    OdpowiedzUsuń