Batony owsiane

Batony to zawsze fajna opcja przekąski, kiedy jesteśmy w biegu. Idealnie sprawdzająsię w trasie, na wyjeździe, w pracy, szkole. W pośpiechu. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Ci z Was, którzy zaglądają na mojego bloga wiedzą, że szukam i korzystam z szybkich, łatwych i zdrowych opcji związanych z przygotowywaniem posiłków. Nie inaczej jest w przypadku owsianych batonów. Co fajne, składniki można modyfikować wedle uznania :)



PRZEPIS (5 batonów):
  • 2 banany (około 200 gr)
  • 120 gr płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka syropu z agawy (lub miodu)
  • płatki gorzkiej czekolady 

Banany blendujemy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Zostawiamy masę na 10-15 minut. W tym czasie podgrzewamy piekarnik (termoobieg, 180 stopni). Formujemy ciastka, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia tj. około 15-20 minut. Gotowe :) Zajadamy z ulubioną herbatą lub kawą i łądujemy bateryjki na cały dzień. 

1 ciastko (2 składniki obowiązkowe): 125 kcal
1 ciastko z dodatkami: 170 kcal

SMACZNEGO!!!

Zachęcam do obserwowania mojego profilu na  
♥︎♥︎  Instagramie
♥︎♥︎   Facebooku

0 komentarze