5 razy fit śniadania
FOT. FOTOLIA |
Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu
dnia. Powinien być pełnowartościowy, by dostarczył wszelkich niezbędnych
składników pokarmowych, których potrzebujemy do funkcjonowania przez cały
dzień. To ma być „zastrzyk energii”, napędzający nas do działań w ciągu dnia.
Śniadań więc nie pomijamy i komponujemy je tak, by posiłek był dobrze
zbilansowany.
!!! Śniadanie warto zjeść zaraz po
przebudzeniu, ponieważ podkręca metabolizm !!!
Na śniadanie opcji mamy wiele: od zdrowych kanapek poprzez owsianki, jogurty
z musli po naleśniki, koktajle, czy puddingi. Nie zapominamy o zwykłej
jajecznicy, która doskonale spełni swoją śniadaniową rolę, w towarzystwie
pieczywa ciemnego jest idealna.
Poniżej w skrócie przedstawiam wam moje propozycje na śniadania. Wersji
śniadań jest mnóstwo. Wybrałam 5 najczęściej goszczących w mojej kuchni. Nie
sposób też podać wszelkich kombinacji poniższych pomysłów, ale z pewnością
ukażą się one wraz z przepisami na blogu.
5 razy fit śniadanie:
MUGCAKE
Czyli ciasteczko z mikrofali gotowe w 4 minuty – to jedna z jego
najważniejszych zalet. Do kawy smakuje świetnie. Wersji mugcake'ków jest
również wiele. U mnie do tej pory często pojawiały się w wersji z otrębami
orkiszowymi lub pszennymi. Ostatnio zaczęłam kombinować z mąką i też wychodzą
mega. Z owocami, czy bez, polane jogurtem czy sosem - spakowane do lunchboxa na
zimno też boskie.
OWSIANKA
Jest idealna: szybka w przygotowaniu (10 minut wystarczy), można do niej użyć
ulubionych płatków, dodatków, owoców i komponować ją na milion sposób.
OMLET
Z pewnością wymaga więcej czasu w przygotowaniu niż owsianka, ale też na
plus przemawia mnogość jego obliczy. Można jeść omleta z patelni, można go
przygotować w piekarniku, można z masy zrobić mniejsze placuszki, a z nich torciki
przekładane czekoladową (oczywiście fit) masą. Można zrobić omlet kakaowy, może
w smaku przypominać szarlotkę, może być delikatny ryżowy, a może też stanowić
bazę na dodatki warzywne. Na słodko, na słono, na spód do pizzy, fit ciasta.
NALEŚNIKI
Naleśniki w mojej kuchni występują głównie w dwóch wersjach: jako naleśniki
białkowe zrobione z samych białek plus ulubione dodatki ( u mnie zwykle
mozarella, szynka sarreno i sałata z pomidorem) lub naleśniki budyniowe robione
na bazie mleka/wody z budyniem bez cukru – i ponownie dzięki budyniowi mamy
naleśniki czekoladowe, bananowe, malinowe, truskawkowe i inne. Naleśniki
zazwyczaj pojawia się u mnie w weekend :) Zajadamy wtedy
wszyscy.
PUDDING CHIA
Rewelacyjny, bo bardzo sycący. Na bazie mleka lub z jogurtem i nasionami
chia plus ulubione owoce jest genialny. Można zabrać do szkoły, pracy. Należy
go przygotować dzień wcześniej, mleko/jogurt plus nasiona chia trzeba na noc
wstawić do lodówki. Rano dodać musli czy owoce i gotowe.
A jakie są wasze propozycje śniadań?
Kategorie:
Fit kuchnia
Fit śniadania
3 komentarze
Omlety bardzo lubię, ale jem je raczej na obiad to samo naleśniki :) koniecznie muszę kiedyś spróbować tego puddingu chia :D
OdpowiedzUsuńNaleśniki lub to pierwsze z mikrofalówki chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię na śniadanie jeść jajka pod każdą postacią. Ewentualnie owsiankę z owocami. Urzekły mnie też Twoje fit-torciki, ale wymagają jednak trochę pracy, więc nie zawsze mam czas.
OdpowiedzUsuń