107. Polska kuchnia domowa, Małgorzata Caprari
Gdy barszczyk spotyka tartę... czyli 300 pomysłów tradycyjnych i nowych. Bigos jak u babci, ale nie tak kaloryczny. Pierogi o smaku zapamiętanym z dzieciństwa, ale mniej czasochłonne. Śledzie podane klasycznie, ale z coraz popularniejszym u nas imbirem. Kulinarna wycieczka po polskiej kuchni wzbogaconej o zdania, które polubiliśmy po otwarciu granic. Więcej podróżujemy, w naszych sklepach można bez problemu kupić egzotyczne przyprawy. Zadomowiły się u nas spaghetti i pizza, coraz chętniej jadamy ciasta z czekoladą i zupy kremy. Autorka bestsellerów zaprasza na pulpety helsińskie, szaszłyki kaukaskie i bamboszki kurczakowe. Do tego domowe kluseczki, dobra zupa, błyskawiczny deser i kieliszek staropolskiej nalewki. Wszystko szybkie i zdrowe, niewymagające dużych nakładów finansowych.
Najatrakcyjniej wydana książka Małgorzaty Caprari: • duże (także całostronicowe) kolorowe fotografie • twarda oprawa • elegancka czcionka.
wydawnictwo: Świat Książkidata wydania: październik 2012ISBN: 9788327301680liczba stron: 270
Macie
ochotę na odrobinę szaleństwa w kuchni? Ale tylko odrobinę. Leży przede mną
przecudna książka zawierająca multum przepisów na różnorakie pyszności. „Polska kuchnia domowa” to publikacja, w
które autorka - Małgorzata Caprari zebrała same przepyszne receptury dzięki
którym spędzanie czasu w kuchni stanie się jeszcze bardziej przyjemne.
Uwielbiam
eksperymentować w kuchni. Mogłabym spędzać w niej większość swojego wolnego
czasu. Kulinarne cudo, które mam przed sobą z pewnością pozwoli mi na
zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. "Polska kuchnia
domowa" została podzielona na kilka rozdziałów pod względem przeznaczenia
danego dania. I tak, w książce znajdziemy przepisy na przekąski, zupy, ryby,
dania z mięsem w roli głównej, mączne rozmaitości, niezastąpione warzywa oraz
domowe słodkości oraz przetwory i nalewki.
Każdy
przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki,
dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie poszczególnych, wybranych
dań. Od razu wspomnę, że ślinka cienkie na ich widok. A jakże wykonania się
tych dań skosztować. Przepisy są proste, co ważne, składniki ogólnie dostępne,
instrukcje klarownie sformułowane. Cóż więcej wymagać od książki kucharskiej?
Powiem krótko. Idą Święta, niektóre
przepisy zawarte w „Polskiej kuchni domowej” idealnie pasują do świątecznej
kuchni, choć nie tylko. To przede wszystkim polska kuchnia domowa. Jednak ja na
pewno nie przegapię tak fantastycznej okazji jakim jest zbliżające się Boże
Narodzenie i przyrządzę kilka nowych potraw według przepisów autorki.
Za możliwość przeczytania książki dziękuję
Wydawnictwu Świat Książki
Kategorie:
egzemplarze recenzenckie
kulinaria
poradniki
przeczytane 2012
recenzje 2012
ŚWIAT KSIĄŻKI
wyzwanie: 52 książki
7 komentarze
Nienawidzę gotować :-) A i nie potrafię, więc nie pcham się do garnków.
OdpowiedzUsuńJestem okropną kucharką, ale może ta książka pokazałabym mi jakieś triki, dzięki którym nauczyłabym się coś przyrządzać.
OdpowiedzUsuńbarszzyk na okładce ;( zjadłabym <3
OdpowiedzUsuńpasowałoby mi zaczynać się wdrażać w kuchenne tajemnice ;)
Brzmi to całkiem przyjemnie, ale ostatnio wolę jeść niż gotować. Na święta będę musiała się jakoś zmobilizować, bo rodzinka mnie z domu pogoni :)
OdpowiedzUsuńIdealny prezent gwiazdkowy dla mojej cioci :) Z pewnością ucieszyłaby się, otrzymując ją :)
OdpowiedzUsuńKuchnia nie dla mnie, ale znam kogoś dla kogo to będzie interesujący prezent :)
OdpowiedzUsuńZnam książki tej autorki, bo sama mam je w domu a że uwielbiam wszelkie książki kulinarne, chętnie i ta bym chciała mieć:)
OdpowiedzUsuń