Batony owsiane
Batony to zawsze fajna opcja przekąski, kiedy jesteśmy w biegu. Idealnie sprawdzająsię w trasie, na wyjeździe, w pracy, szkole. W pośpiechu. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Ci z Was, którzy zaglądają na mojego bloga wiedzą, że szukam i korzystam z szybkich, łatwych i zdrowych opcji związanych z przygotowywaniem posiłków. Nie inaczej jest w przypadku owsianych batonów. Co fajne, składniki można modyfikować wedle uznania :)
PRZEPIS (5 batonów):
PRZEPIS (5 batonów):
- 2 banany (około 200 gr)
- 120 gr płatków owsianych górskich
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka syropu z agawy (lub miodu)
- płatki gorzkiej czekolady
Banany
blendujemy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Zostawiamy masę na 10-15 minut. W tym czasie podgrzewamy piekarnik
(termoobieg, 180 stopni). Formujemy ciastka, układamy na papierze do
pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia tj. około
15-20 minut. Gotowe :) Zajadamy z ulubioną herbatą lub kawą i łądujemy
bateryjki na cały dzień.
1 ciastko (2 składniki obowiązkowe): 125 kcal
1 ciastko z dodatkami: 170 kcal
Kategorie:
Fit kuchnia
Fit śniadania
0 komentarze